Deprecated: Function _get_path_to_translation is deprecated since version 6.1.0! Use WP_Textdomain_Registry instead. in /var/www/vhosts/healthykid.gr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 5383

Deprecated: Function _get_path_to_translation_from_lang_dir is deprecated since version 6.1.0! Use WP_Textdomain_Registry instead. in /var/www/vhosts/healthykid.gr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 5383
Ύπνος μωρού — Παιδίατρος Δρ. Σοφία Κούνη | Αθήνα, Περιστέρι

Ύπνος μωρού

Όλοι οι γονείς ανακουφιζόμαστε όταν το μικρό μας επιτέλους αποκοιμηθεί. Όμως δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε εντελώς ούτε σε αυτή τη στιγμή της ζωής του, αφού πρέπει να ακολουθήσουμε μία σειρά από κανόνες, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για τον ποιοτικό και ασφαλή ύπνο του βρέφους.

Θέση ύπνου του βρέφους

Η πιο ασφαλής θέση ύπνου για το μωράκι είναι ανάσκελα. Πολλοί γονείς φοβούμενοι ότι το μωρό επιβαρύνεται και κινδυνεύει εάν κάνει εμετό ή έχει παλινδρόμηση, δεν την προτιμούν εσφαλμένα. Αντίθετα επιλέγουν να βάλουν πλάγια ή μπρούμυτα το μωρό, στάσεις που έχουν συνδεθεί με περιπτώσεις αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS). Ιδιαίτερα η θέση μπρούμυτα επιτρέπεται μόνο όταν το βρέφος δεν κοιμάται, είναι σε εγρήγορση και επιτηρείται από κάποιον ενήλικα. Η συγκεκριμένη οδηγία είναι ακόμα πιο επιτακτική στις περιπτώσεις των προώρων νεογνών, που πρέπει να τοποθετούνται ανάσκελα το συντομότερο δυνατό. Μόλις ένα βρέφος αποκτήσει τη δυνατότητα να γυρίζει από ανάσκελα στα πλάγια ή μπρούμυτα και το αντίστροφο, μπορούμε να το αφήσουμε στη θέση ύπνου που απολαμβάνει (συνήθως μετά τους πρώτους 3-4 μήνες ζωής).

Χαρακτηριστικά στρώματος της κούνιας

Το στρώμα στην κούνια του βρέφους θα πρέπει να είναι πάντα σκληρό και σταθερό, ενώ το σεντόνι θα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο στρώμα. Στα μαλακά στρώματα οι εσοχές που πιθανώς να δημιουργηθούν από την πίεση και το βάρος του μωρού αυξάνουν τον κίνδυνο της ασφυξίας. Όπως γίνεται κατανοητό για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται μαλακά υλικά κάτω από το βρέφος όταν κοιμάται, όπως μαξιλάρια και κουβέρτες, ακόμα και αν τα έχουμε καλύψει με ένα σεντόνι.

Η πιο ασφαλής κούνια είναι η άδεια

Αντικείμενα όπως σφήνες, παιχνίδια, πάπλωμα, μαξιλάρι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το μωρό, φράζοντας τη μύτη ή το στόμα του. Ο σχεδιασμός που ακολουθούν οι κούνιες, τηρώντας τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας, έχει μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να παγιδευτεί το κεφαλάκι του στα κάγκελα της κούνιας. Γι’ αυτό  μπορούμε να παραλείψουμε τα προστατευτικά μαξιλάρια (μπάντα) που τοποθετούνται στα εσωτερικά πλάγια τοιχώματα της κούνιας για την προστασία του κεφαλιού του βρέφους, αφού και αυτά συνδέονται με τον κίνδυνο παγίδευσης και ασφυξίας του μωρού.

Βρεφική ένδυση στον ύπνο και αποφυγή υπερθέρμανσης

Το ντύσιμο θα πρέπει να είναι έως και ένα ρούχο παραπάνω από αυτά που θα φορούσε ένας ενήλικας για να αισθάνεται άνετα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία δωματίου. Τα βρεφικά ρουχαλάκια για τον ύπνο, όπως ο υπνόσακος, είναι προτιμότερη επιλογή γιατί διατηρούν το βρέφος ζεστό και μειώνουν τον κίνδυνο ασφυξίας σε σχέση με την χρήση κουβέρτας. Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να είναι σταθερή και άνετη. Τέλος ελέγχουμε για συμπτώματα υπερθέρμανσης, όπως ιδρώτας ή πολύ ζεστός θώρακας, ψηλαφώντας το μωράκι.

Πιπίλα κατά την έναρξη ή και κατά τη διάρκεια του ύπνου

Προσφέρουμε την πιπίλα τη στιγμή που βάζουμε το μωρό για ύπνο και δεν χρειάζεται να αγωνιούμε για την επανατοποθέτησή της εάν μετακινηθεί και το μωρό έχει αποκοιμηθεί. Σε περιπτώσεις όπου το μωρό δεν τη θέλει, δεν χρειάζεται να στεναχωριόμαστε και να το πιέσουμε.  Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος στραγγαλισμού, το κορδόνι της πιπίλας δεν θα πρέπει να βρίσκεται γύρω από το λαιμό του βρέφους, ούτε να στερεώνεται στο φορμάκι του ενώ κοιμάται. Επίσης δεν θα πρέπει να προσαρμόζονται πάνω στη πιπίλα άλλα παιχνίδια. Η εφαρμογή της πιπίλας αναμένεται να καθυστερήσει στα μωράκια που θηλάζουν, αφού σκοπός είναι να εξοικειωθούν με τη θηλή του στήθους, ενώ γίνεται πιο νωρίς στα μη θηλάζοντα μωρά.

Τύλιγμα του βρέφους

Το τύλιγμα του βρέφους (φάσκιωμα) δεν φαίνεται να δρα προστατευτικά στην εμφάνιση του SIDS. Αν το συνηθίζουμε επειδή έχουμε παρατηρήσει ότι ηρεμεί το μωρό, θα πρέπει πάντα να το τοποθετούμε ανάσκελα. Το τύλιγμα πρέπει να αφήνει ελεύθερο χώρο γύρω από το στήθος, αλλά και άφθονο χώρο στα ισχία και τα γόνατα για να αποφευχθεί η εμφάνιση δυσπλασίας του ισχίου.

Ύπνος στο δωμάτιο με τους γονείς

Τα βρέφη μπορούν να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς αλλά σε διαφορετική επιφάνεια (κούνια, λίκνο, πορτ μπεμπέ), μέχρι την ηλικία των 6 ή 12 μηνών. Η συνήθεια αυτή αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του SIDS έως και 50%. Όταν μεταφέρουμε το μωρό στο δικό μας κρεβάτι για να θηλάσει, πρέπει να το επιστρέφουμε στην δική του κούνια τη στιγμή που αισθανόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να κοιμηθούμε. Ο καναπές και η πολυθρόνα είναι ακατάλληλοι χώροι για τον ύπνο του μωρού μας, ενώ αν αποκοιμηθούμε από την κούραση ο κίνδυνος είναι πιο μικρός στο κρεβάτι μας, σε σχέση με τον καναπέ ή την πολυθρόνα.

Ύπνος στο καθισματάκι του αυτοκινήτου ή σε μάρσιπο

Τα καθισματάκια αυτοκινήτου ή καροτσιού δεν είναι ασφαλή για τον ύπνο ιδιαίτερα για βρέφη μικρότερα των 4 μηνών. Όταν το βρέφος αποκοιμηθεί σε καθισματάκι αυτοκινήτου πρέπει να το μεταφέρουμε σε μέρος με επίπεδη επιφάνεια, ενώ επιβάλλεται να είναι πάντα υπό την επιτήρηση ενήλικα και δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας. Αν χρησιμοποιούμε μάρσιπο θα πρέπει το κεφαλάκι του να είναι πάνω και πιο ψηλά από το ύφασμα, να φαίνεται όλο το πρόσωπο, και η μύτη και το στόμα να είναι ελεύθερα.

Θηλασμός & ασφαλής ύπνος βρέφους

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικης (ΑΑP), ο μητρικός θηλασμός συσχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση του SIDS, γι’ αυτό προτείνεται ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός έως την ηλικία των 6 μηνών. Όμως ακόμα και ο εν μέρει θηλασμός προστατεύει σημαντικά σε σχέση με τον καθόλου θηλασμό.

Ακολουθώντας τα παραπάνω απλά βήματα, ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους για το μικρό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου και του χαρίζουμε έναν ποιοτικό ύπνο που τόσο έχει ανάγκη για την ανάπτυξή του.

Πηγές: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/10/20/peds.2016-2938